Na de uiterst nipte overwinning in de degradatietopper van vorige week tegen HC Aalst, volgde zaterdag alweer een pittige strijd onderaan het klassement. Tegenstander van de dag was Uilenspiegel. Voor beide ploegen waren twee punten meer dan welkom, om niet te zeggen broodnodig, om de aansluiting met de middenmoot te verzekeren. Daarnaast trad ook het nieuwe ‘Boetesysteem der Blue White Dynamite’ voor het eerst dit seizoen in werking. De wettekst werd vakkundig - al ware het een rechtenthesis - uitgewerkt door onze persoonlijke, Belgisch-Italiaanse avvocato - ‘Meester der Pizza en Lasagna’ - Julien ‘Juliano’ Decin en werd gehandhaafd door strafmeester ‘Hoe kan da nu da kik niet weet wat er gespeeld wordt!?’ Ruben Depoortere. Redenen genoeg om al vanaf het verzamelen op de parking van Sporthal De Krekel meteen bij de pinken te zijn.

De jongens van BWD verschenen fris en tijdig op de parking. De twee trainingen van de voorbije week bleken ook goed verteerd, want het was omwille van feestdagen en badmintontornooien alweer enkele weken geleden eer de Liga 2 ploeg nog eens twee volledige trainingen in één week kon afwerken. De sfeer zat goed, het kopje zat goed, de punten moesten mee terug naar Izegem. De voorzieningen voor een fantastische derde time waren ook al getroffen, maar moesten nog even op zich laten wachten vooraleer er vertrokken kon worden. De zus van Poene had immers wat vertraging opgelopen tijdens het vervoer van de pilsen, waardoor de frigobox bier nog net niet al rijdend moest overgezet worden naar het busje.
In dat busje werd de lange rit richting Wilrijk relatief goed verteerd: de meeste spelers deden nog een kleine powernap, terwijl anderen nog wat extra energie haalden uit het verorberen van een broodje.

Éénmaal aangekomen in de thuishaven van Uilenspiegel HV was er nog ruimschoots de tijd om een koffie te nuttigen en tegelijkertijd de ontdekking van de dag te doen: Bier van de maand - Tripel Karmeliet - 3 euro. Het deed de motivatie van de blauw-witte armada van 150% onmiddelijk naar 1000% stijgen. Bij aankomst in de Sporthal De Bist werd het ook duidelijk dat het boetesysteem bij sommige spelers blijkbaar toch meer angst inboezemde dan ze aanvankelijk lieten blijken, want Smette wilde graag zijn handbal van zijn jarenlange verzameling aan colle ontdoen. Hopeloos normaal gezien, aangezien deze handbal, sinds hij in de handen van Smette is beland, nooit gekuist is geweest. Het aantreffen van een schuurmachine was dan ook een gelukje. Gildig wreef Smette de colle weg en zo verdween ook de boete die boven zijn hoofd hing. Toen hij trots zijn propere bal aan strafmeester Depoortere etaleerde, bleek echter dat hij zodanig hard had moeten duwen tegen de schuurborstels dat ook een deel stof van de handbal verdwenen was.

Snel werd nog een tros bananen naar binnen gewerkt alvorens Izegem aan zijn opwarming begon en zich klaarstoomde voor de wedstrijd. Meteen werd duidelijk dat het aanvallend en verdedigend goed zat bij de Izegemnaren. Beke dirigeerde het blauw-witte orkest al rap naar een 1-4 voorsprong. Bijgestaan door een vinnige Naessens kon hij de verschillende handbalspelletjes lustig uit zijn hoed toveren. Vooral het hoekhalen zorgde voor paniek in de verdediging van de thuisploeg. En als Naessens daarmee dan nog eens als eerste aan de bal kwam, dan zakte de moed zeker tot in de Uilenspiegelse schoenen. Drie van de eerste vier Izegemse doelpunten kwamen van zijn hand. Een prachtige variatie op yugo, waarbij de pivot Depoortere koel het overzicht behield en daaropvolgend de inlopende Vandewalle aanspeelde, beloofde veel goeds betreffende het verdere scoreverloop doorheen de wedstrijd. Er werd al stiekem gedroomd van een eerste 30e doelpunt dit seizoen en van het daaraan gekoppelde obligatoire bakje bier. Remmery toonde zich in de eerste minuten ook een zeer moeilijk te kloppen doelman. Met maar liefst drie penaltyreddingen in het eerste kwart van de wedstrijd zorgde hij er mee voor dat de wedstrijd wel erg in het voordeel van BWD kantelde: 3-9 na 15 minuten. Naessens zat ondertussen al aan 6 doelpunten!

Daarna volgde een meer evenwichtige wedstrijd. Izegem kende na het openingskwartier een drietal moeilijke minuten, waarin Uilenspiegel vier keer kon tegenprikken. Mathieu Depoortere leek daarbij de ban wat te breken met een heerlijke knal vanuit de losse pols recht in de winkelhaak: 7-12 na 21 minuten. Desondanks een tijdstraf van twee minuten voor Olivier kon die kloof van vijf doelpunten echter behouden blijven tot aan de rust. Beide ploegen wisselden elkaar in de laatste negen minuten het scoren af tot Deketelaere de ruststand op het bord zette: 12-17.

Net voor de start van de tweede helft werd nog snel een deal gemaakt tussen Maertens en Naessens. Aangezien Naessens na zijn zes vroege doelpunten in de eerste helft niet meer gescoord had, ging hem een boete van tien euro boven het hoofd indien hij niet meer dan vijf keer kon scoren in de tweede helft. Een aantal dat Naessens met gemak zou evenaren en zelfs zou overstijgen aan het einde van de wedstrijd.
BWD begon wel lakser aan de tweede helft. Verdedigend hadden ze het even moeilijk. De boomlange pivot van de thuisploeg, in de eerste helft nog in de achterzak van het beest Verhaeghe, kon zich nu wel enkele keren vrij draaien en scoren. Ook langs de linkerzijde van de Izegemse verdediging vielen enkele tegendoelpunten. De voorsprong was plots tot amper twee doelpunten geslinkt. Izegem panikeerde wat en kon niet meer scoren, terwijl de zenuwen parten speelden bij Uilenspiegel en ook daar de afwerking ontbrak. Na 45 minuten was de stand 21-23.

Izegem bracht dan Mathieu Depoortere terug in op rechterbak en opnieuw wist hij de ban te breken met een raak shot. Tussendoor pikte ook Olivier nog zijn doelpunt mee. Diezelfde Olivier raakte meteen daarna in verdediging verstrikt in een akkefietje met zijn aanvaller. Olivier pakte twee minuten. ‘Ej, maar em dan ook e!’, repliceerde Olivier nog en prompt gaf scheidsrechter Bruneel ook zijn belager twee minuten. Mathieu liet het echter niet aan zijn hart komen en verzekerde met drie opeenvolgende doelpunten BWD weer van een kloofje van zes punten. Naessens, wie anders, zette met zijn twaalfde doelpunt al en met nog negen minuten te spelen een 23-29 tussenstand op het bord. Nog geen enkele keer dit seizoen was BWD zo dicht geweest bij een bakje pils.. euh... ik bedoel bij een 30e doelpunt. Maar de zenuwen sloegen toe en de Izegemse aanval stokte. Vanuit onverwachte hoek werd toch een beloning gerstenat ‘verdiend’ toen Olivier tegen zijn derde straftijd aanliep en met rood het veld moest verlaten. Maar dat verlichtte de zenuwen niet, integendeel. Uilenspiegel liep ineens drie doelpunten in. Er moest ingegrepen worden met een time-out. Izegem, dat in ondertal stond, moest daarbij ook een dubbele mandekking ondergaan en afspreken in aanval werd moeilijk. ‘Gasten, als er nog één iemand begint over dien 30e goal zever, dan haal ik hem van het veld! Pak gewoon die bal, speelt handbal en scoort!!’. Strenge woorden van Coach Verbeke die hun effect zeker niet gemist hadden. De aanval die daarop volgde, nam Desmet zijn verantwoordelijkheid en maakte hij met zijn eerste van de dag de verlossende 30e treffer. Zelf bevrijd van de bevanging van de illustere 30en legde hij er prompt nog twee tegen de netten. Naessens zette uiteindelijk de kers op de taart van zijn grote ‘Sam Naessens’-show (season 2) met zijn dertiende doelpunt en met een 27-33 eindstand.

De opdracht was volbracht voor BWD en de spelers waren dolgelukkig. Het vooruitzicht naar het bier van de maand had daar zeker zijn deel in. De Tripel Karmelieten vlogen gildig over de toog en de spelers amuseerden zich kostelijk al was het een teambuilding. Met een gelukzalig gevoel kon BWD in een muzikaal en enthousiast busje terug afzakken naar Izegem, waar de avond jammer genoeg niet meer kon verdergezet worden bij Kurt & Sophie in de sportcafé. Onze tweede vader had zijn cafetaria reeds al gesloten. Liga 2 was dan maar op zichzelf aangewezen om zich buiten op de parking van de sporthal te amuseren.

Blue White Dynamite komt dit weekend pas zondag in actie, maar nu zaterdag staat het ‘HBCI Full House!’-evenement op het programma, waarbij onze heren het opnemen tegen HC Kraainem. Daarna is iedereen welkom in het handbalcafé met onze eigenste Ruben Depoortere achter de toog! Wie weet, mag je zelfs één inzetten met Barry! Is dat niet iets waar je altijd al van gedroomd hebt? Wees er daarom zeker bij nu zaterdag in Sporthal De Krekel!

Komende zondag dan staat voor Blue White Dynamite de West-Vlaamse derby in en tegen HC Olva Brugge, de kampioen uit Liga 3 van vorig seizoen, op het programma. Beide West-Vlaamse clubs kenden tot nu toe een moeilijke start van het handbalseizoen. HC Olva Brugge wist vorige speeldag pas hun eerste twee punten in Liga 2 te pakken en moet nog een inhaalmatch spelen. Redenen genoeg voor BWD om alles op alles te zetten om deze lastige confrontatie tot een goed einde te brengen en de kloof tussen hen en Brugge te vergroten.

Speelden voor HBC Izegem Liga 2: Remmery B. (D), Vandemoortele L. (D), Beke W. (2), Deketelaere Y. (2), Depoortere M. (6), Depoortere R. (1), Desmet L. (3), Lievens A., Maertens A., Naessens S. (13), Olivier L. (1), Vandewalle T. (3), Vangroenweghe K. (2) & Verhaeghe S.

 

         

            

         

         

 
© 2020 Handbalclub Izegem
Back to Top